SZEMETTELEP - TRASH



Devrim nereden başlar , neden başlar? İnsanlar neden ayaklanır? Neden ayağa kalkıp , sahip olduğu tek şeyi canı olduğunu bile bile sokaklara dökülür?
O zaman 2014 yılında, Brezilya halkının ayaklanma sebeplerinden biri haline gelen o çürümüş, kokuşmuş sistemin, adeletsizlikler içinde bir dünyanın tam göbeğine bırakalım sizi.



Hayatınız, bütün sahip olduklarınıza karşılık koca bir çöp yığınından ibaret de olabilir,  ya da şehrin bütün pisliklerinin aktığı gerçek bir çöplüğün içinde de geçebilir.
Bu hiçbir şekilde seçim değil, yazgıdır.



Trash, İngiliz-Brezilya ortak yapımı ; Brezilya’nın çöpleri ve favelaları arasında geçen bir film. Yönetmen Stephen Daldry'ı "The Reader" ve "Billy Elliot" filminden hatırlarsınız.
Çöplerin içinde çalışan bu üç çocuğa hayran kalmamak elde değil. Hem film süresince sizi şaşkına çeviren zekalarına, hem oyunculuk performansları ile..
 
 


Slumdog Millionaire filmi gibi bir film ama hikaye bambaşka. Filmin en başında;  üzerinde pisliklerin yüzdüğü sulara atlayıp vakit geçiren , farelerin cirit attığı nehir kıyılarında –bütün bunları hiç de önemsemeden ve dramatize etmeden- yaşamayan bu çocukları garipsiyorsunuz. Ama bu hiç de fazla sürmüyor. Film sizi içine öyle bir çekiyor ki, onların yaşamının bir parçası oluveriyorsunuz.
 
 
  

Çöpte buldukları bir cüzdanı polise teslim etmeyip, olağanüstü bir maceranın içine atıyorlar kendilerini. Üç zeki çocuk, iğneyle kuyu kazar gibi şifreleri çöze çöze bambaşka bir pisliğin içinde olduklarını görüyorlar. Polis-devlet işbirliğinin, gözü kırpmadan dövülen , öldürülen ve ortadan yok edilen insanların hikayesinin “çöp” dağına  benzeyen kokuşmuş sistemini sorgulatıyorlar size.
 


Bu çocuklar Raphael, Gardo ve Rato. Onların gücünü koruması için arkalarında onlara destek veren iki erişkin var. Çöplükte yaşayan çocukların rahip’i ve korumacı bir yardımsever genç kadın.
 


Çocuklardan birinin, beyaz bir sayfaya çizdiği çocuğun kalbinin üzerindeki çarpı işareti,  yeterli yabancı dilleri olmadığı için Amerika’lı genç kadının çektiği videoda söyledikleri o basit İngilizce cümleler, üç çocuk arasındaki dayanışma, işbirliği, ve afişinde de yer alan o son sahne; paraların gökyüzünde savrulma sahnesinde yüzlerinde yer alan o mutluluk içinize işleyecek cinsten.

Sosyal medyaya polis- devlet işbirliğinin düşmesi üzerine insanların sokaklara dökülmesi ise heyecan verici..

Brezilya’da gerçekten 2013 yılında bu olayların gerçekten yaşandığını hatırlatmakta fayda var. 

Film 'Roma Film Festivali'nde izleyicinin seçtiği "En İyi Film" ödülünü alırken, Avrupa'da geniş kitlelere ulaştı. Dünyanın en prestijli film festivallerinde, hatta "Toronto Film Festivali"nde gösterildi.

Bu arada filmin müzikleri de büyüleyici güzellikte. Film pek çok anlamda 2014'ün en iyilerinden.

0 yorum:

Yorum Gönder

Facebook Sayfam

Çok Okunanlar

Twitter Akışı

Rastgele