HAYALETLER ŞEHRİ WISCONSIN DELLS


Chicago'dan aşağı yukarı üç saatlik bir yolla kuzeye ilerliyoruz. Arada başım uykusuzluktan yana düşüyor. Üstelik görebildiğimiz tek şey sık ağaçlar ve ağır kış koşullarından yer yer erimiş asfaltın bizi minik minik zıplatan hareketliliği.

Amerika'nın kuzeyine gittikçe görebileceğiniz en muazzam şey ulusal park gibi uzanan bakir orman alanları ve bir boğaz kadar genişlikte akan nehirler. Kızılderililerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri burası. Wisconsin nehrinin gücü; bütün ormanı, içinden geçtiğimiz yerleşim yerlerini, ve uyukladığımız arabayı sesi ile varlığını hissettirecek güçte.

Wisconsin Dells'de 2400 kişi yaşıyormuş ama bu rakam turist ziyaretleri ile 4 misline çıkıyor. Olağanüstü büyüklükteki ünlü kumar merkezi ve otel Ho-Chang'ın ektisi elbette yüksek (bu arada Amerika'daki neredeyse bütün kumarhaneleri Kızılderililerin işlettiğin söylemekte fayda var ) ama asıl turist Wisconsin nehrindeki o büyüleyici manzara için tekne turlarına, ve Amerika'nın en büyük ve ürkütücü Roller Coaster'larına, ve dünyanın en geniş golf sahalarına geliyorlar. Peki sonradan öğrendiğim başka bir turist çeken özelliği itiraf edeyim. Burası hemen hemen bütün korku filmlerine set olmuş, korku filmi senaristlerine ilham vermiş en önemli bölge.

Burada acayip bir şey var. Ben işin hayaletli kısmını bilmiyordum ama jetlak'tan dolayı her gece sabahın 4'ünde uyandığımdan sabahın olmasını beklediğim bir gece ; sıkıntıdan dışarıya bakmıştım ; sık ağaçlar, karanlık bir orman ve hayatımda ilk kez bir manzara kalbime korku salmıştı. Durduk yere, ağaçtan falan korkmam tabi ki de, garip bir girdap vardı. Tarif edilebilir bir şey değil.

Turistler için hayalet turları olduğunu ve bir çok insanın bu turlara hiç korkmadan nasıl katıldıklarını halen anlayamıyorum. Hatta perili mavi turlar var nehir üzerinde. Ve yer bulmak bile zor olduğu söyleniyor. Wisconsin Dell'de yaşanan paranormal olayların bir cadıyı bile korkutacağı söyleniyor. Karanlık bir teknede kalbiniz ne kadar dayanırsa artık; yada orman içinde..

Bir çok perili ev, bir çok insanın başına gelmiş ürkütücü hikayeler; bütün dünyadan insanların sadece bu özellikten dolayı bile buraya akın etmesine sebep oluyor.

Aslında işin turistik hayalet kısmını bir tarafa bırakırsak orada yaşayanlar için bir huzur şehri olarak kabul ediliyor. Amerika'nın o korkunç kalabalık ve gürültücü şehirlerine kıyasla gece olduğu zaman derin bir sessizlik çöküyor. Sabah olduğunda da birbirinden uzak evler, orman içinde olağanüstü bir manzara ile pırıl pırıl karşınıza çıkıyor. Minik sincaplar size şirinlik yapıp pencere kenarında bıraktığınız bir ekmek parçasını yerken göz göze geldiğiniz anda mahcup bir edayla utanarak saklanıyorlar hemen..
 


Şehir bir oyun alanı gibi, Amerika'nın en popüler turistik yerlerinden biri. Beyaz Saray'ın "Top Secret" terse dönmüş binası görülmesi gereken yerlerden biri. Ama koltuklar baş aşağı, avizeler yerden yukarı şeklinde gezinirken mideniz bulanabiliyor. Çünkü aslında onlar düz, siz exorsist gibi tavanda geziniyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz.

Dünyanın en büyük ve en ürkütücü rollercoaster'ı "
Mt Hades Rollercoaster" yine bu şehirde. Adrenalin patlamasını burada yaşamazsanız, bu yaşamda başka hiç bir heyecan beklemeyin.
 
 
Aynı zamanda dünyanın en büyük su parkı : Noah's Ark yine binlerce turistin akın ettiği bir yer.
 


Şehir çok lezzetli restaurantlarla dolu. Burada insanların çok fazla vakti var ve sanayileşmenin o gürültü ve kaosundan uzak olduğu için bütün gün ağır ağır yemek yiyip hafta sonları geyik avına çıkabilirler.

Yol kenarlarında dükkanlarda geyik boynuzu satan o kadar çok dükkan var ki; kendinizi bir çizgi romanda hissediyorsunuz. Bilirsiniz, Amerikan filmlerinde şöminenin üstünde geyik boynuzu ne kadar çok kullanılan bir aksesuardır. Dondurulmuş orman hayvanları, ahşap işçiliklerle sergilenen süs eşyaları; noel çamları..

Chicago ve Milwaukee'ye yakınlığından dolayı eğlenme, tatil ve adrenalin bağımlısı gençlerin oldukça rağbet ettiği bir yer burası. Ve onların turistik ziyareti 60 yaş üstü nüfusu biraz aşağılara indiriyor. Striptiz Clupler, Men's Showlar, kumarhaneler, özel kostümlerle 1920'lerin Amerikalısı gibi fotoğraf çektirebileceğiniz stüdyolar, babekünüze atıp olağanüstü lezzette ağzınıza atabileceğiniz 7 cc lik "steak"ler.

Wisconsin Dells, kuzeyin eğlenceli bir oyun alanı, lunaparkı..

Gece gece ormanda gezineceğim diye tutturmazsanız , gündüz uçsuz bucaksız golf sahalarında vakit geçirebileceğiniz ; kocaman hamburgerler için canavar gibi ağzınızı açıp küçük dilinizi gösterebileceğiniz bir yer..

Yatmadan önce gece lambanızı açmayı ve odada yalnız kalmamayı atlamanız tavsiyesiyle hareket etmeniz kaydıyla.
 
 
 
 





0 yorum:

Yorum Gönder

Facebook Sayfam

Çok Okunanlar

Twitter Akışı

Rastgele