BEKAS

Bekas, Irak'lı genç yönetmen Karzan Kader'in 2013 yılında İstanbul Film Festivalinde, Hırvatistan'da Vukovar Film Festivalinde, Dubai Uluslararası Film Festivalinde gösterilmiş; izleyebileceğiniz en pozitif filmlerden biri..

Film, pek çok ırkçı karakterin aşağılayıcı/kötüleyici/yerici  yorumlarına maruz kalmış da olsa ; tertemiz bir film.

Film Irak’ta Saddam’lı yıllarda geçiyor. Ve annesini ve babasını savaşta kaybetmiş iki küçük kardeşin gözünden anlatılıyor. Bu çocuklardan biri 10 diğeri 7 yaşında : “Kaka” ve “Zaza”. Onların bir kahramanları var : Süpermen. Kasabalarına Süpermen filmi geldiğinde bütün kasabanın çocukları gibi çığlıklar atarak sinemaya koşuyorlar. Süpermen bir film kahramanı değil ; onların gerçek kahramanı. Zaza, bir gün Amerika’ya gittiğinde Süpermen’e vermek üzere , tanıdığı kötülerin listesini yapıyor. “Süpermen’in yaşadığı ülke Amerika, bak tam şurada” diye parmağı ile uzaktaki kıraç dağları gösteriyor Kaka. Onlar Amerika’nın nerede olduğunu bilmiyorlar. Ama en büyük hayalleri Amerika'ya gitmek ve Süpermen’e ulaşmak.


Cami’de dua ederken “bütün eski ayakkabıları bize gönder Allahım” diye dua ettikleri sahne onların masumiyetinin taçlandığı sahnedir. Çünkü bu çocuklar ayakkabı boyayarak para kazanıyorlar.

Filmde siyaset /kavga/ dram/ savaş/ politika yok. Film, gerçek bir masumiyet filmi. En gerildiğiniz sahnelerde bile sizi eninde sonunda güldürüyor. Çünkü, olumsuz tek bir sahne yok. Evet çok pozitif bir film. Çünkü, onların yokluklarını, imkansızlıklarını, yaşadığı coğrafyanın dramatik taraflarını gözünüze sokmuyor. Doğduğumuz yeri seçmek bizim seçimimiz değil, ama iyi insanlar olmak elimizde.

Kaka’nın ilk aşkına duyduğu hislerin samimiyetini de; kardeşine sarılırken sıcaklığın samimiyetini de çok derin hissediyorsunuz.

Bazı eleştirilerde Zaza’nın bağırarak konuştuğunu bir kaç kişi dile getirmiş. Mesela bu beni hiç rahatsız etmedi. Çünkü bazı çocuklar , hatta her şeye meraklı çocuklar genelde öyle konuşur. Bazı coğrafyalarda  yaşayan çocukların konuşma tarzı öyledir. Bana olağanüstü doğal geldi . Bu Vizontele filminde de vardı, hatırlarsanız.

Zaza ile Kaka’nın transferini sağlayan bir eşek var bu arada. Filmin en önemli , en keyifli sahneleri o eşekle yok aldıkları sahnelerdi. Zaza eşeğin adını Michael Jackson koyuyor.



Zaza’nın yolda abisini CocaCola kamyonundan kola çalarken kaybettiğinde , tek başına yol alırken  yaşlı bir adamı da yanına aldığı sahne harikaydı.  Zaza ile yaşlı adamın konuşmaları herkesi gülümsetecek cinstendi.  Zaza’nın yaşlı adama Süpermen filminden öğrendiği “Good night” , “Good morning” , “Good sleep” kelimelerini tek tek söyleterek öğretmek istediği sahne çok eğlenceliydi. Yaşlı adam eşeğin adının Michael Jackson olduğunu duyunca “hepsi  bu çanak antenler yüzünden” yüzünden dediğinde , kocaman gülümsüyorsunuz.

Film için Amerika özentisi diyenler olmuş. Katılmıyorum. Parmak basmak istediği konu özenti olmak değil; o coğrafyalarda , o imkansızlıklarda yaşayan insanların (genelde çocukların) daha iyi yaşam koşullarında yaşayan toplumlara karşı duyduğu hayranlık. Süper güç : Süpermen ; az bulunur Amerikan içeceği Coca Cola gibi..

Başlarına gelen onca tersliğe ve onca imkansızlığa rağmen ayakta ve hayatta kalan bu iki küçük çocuğun hikayesi sizi büyüleyecek.

Yönetmen Karzan Kader 1982 doğumlu genç bir yönetmen. 9 yaşındayken savaş yüzünden Irak’tan kaçıp İsveç’e yerleşmişler. Stockholm Drama Sanatları Akademisini bitirdikten sonra ilk yaptığı uzun metrajlı film ve okulunda Öğrenci Oscar’ı alıp saatlerce ayakta alkışlanmış.

Ön yargılarınızdan sıyrılın. İzleyin, izlettirin.. Bu film, hayatınızda izleyeceğiniz en güzel filmlerden olacaktır, bana güvenin.


0 yorum:

Yorum Gönder

Facebook Sayfam

Çok Okunanlar

Twitter Akışı

Rastgele