EN İYİ FİLM MÜZİKLERİ


Film müzikleri, filmlerin bel kemiği, sihirli yolculuğu..
Kalbi..

Filmlerde özellikle Avrupa sinemasının film müziklerinin çok daha başarılı olduğunu düşünsem de; İngiliz ve Latin Amerika sinemasında da öne çıkan film müzikleri var ki; bunlar da  o müzikleri duyduğumuz anda beynimizde filmin makarasını sardırmaya başlayıp bizi yeniden o, olağanüstü yolculuğa götürecek cinsten..
 
Bu elbette benim kişisel sıralamam, dünyaca ünlü bestecilerin ellerinden çıkan da var, adını çok az duyduğumuzda..

1- İngiliz sinemasından yönetmen Dany Boyle'nin bugüne kadar yapılmış en iyi filmi Trainspotting'in film müziği Lou Reed'in seslendirdiği "Perfect Day"..
 

 
 
2- Yunan sinemasının unutulmaz yönetmenlerinden Theodoros Angelapoulos'un tablo gibi film karelerinden oluşan The Weeping Meadow'un içinizde çiçekler açtıran  Eleni Karaindrov'un aynı isimli bestesi..
 




3- Amerikalı film yönetmeni Quentin Tarantino'nun belki de en güzel, en pozitif aynı zamanda en objektif filmi Django'nun bizi 1950'lerin o naif melodisiyle sarmalayan film müziği ; Luis Bacalov'un "Django"su.
 


4- Amerikalı yönetmen  Julie Taymor'un  belki de en başarılı filmi Frida'nın film müziklerinin hangisinin daha iyi olduğunu seçmekte zorlanabilirim. Ama filmle en özdeş müzik olarak Chavela Vargas'ın "La Illora"sı..
 
 




5- İtalyan yönetmen Sergio Castellito'nun harika filmi Venuto al Mondo filminin içimizi ağlatan, Emile Hirsch'in intihar sahnesini beynimize kazıtan o olağanüstü film müziği Sia'nın seslendirdiği "Lullaby"
 

 
 
6- İspanyol yönetmen Carlos Saura'nın insanı kalkıp dansetmeye zorlayan, yeteneksizliğinden dolayı kendini sorgulatan ünlü filmi Tango'nun Lola Schifnn'in aynı isimli bestesi.
 


 
7- İtalyan yönetmen Sergio Leone'nin , halen bütün zamanların en iyilerinden kabul edilen filmi Once Upon A Time In America filminin bestesici Ennio Morricore'nin muhteşem melodileri.
 

 
 
8. Yunanlı yönetmen  Mihalis Kakogiannis'in kült filmi Zorba'nın Greek dansı ile akıllarımıza kazınan Mikis Teodorakis bestesi.
 
       


9-  Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın 1989'da Cannes'da en iyi yönetmen ödülünü almasına sebep olan " Time of the Gypsies" filminin muhteşem film müziklerine imza atan Goran Bregoviç'in eserleri.
 



10 - Vee senaryosu ile de aşka bakış açısının orjinalliği ile de hafızalarımızdan çıkmayan Michel Gondry'nin  Eternal Sunshine of the Spotless Mind filminin en taş kalpliyi bile aşka özendiren film müziği Beck'in "Everybody's gotta learn sometimes"..
 

0 yorum:

Yorum Gönder

Facebook Sayfam

Çok Okunanlar

Twitter Akışı

Rastgele