BİR İÇKİ ALMAZ MIYDINIZ?
VİSKİ
Bourbon Viski, ABD'de üretilir ve bir kez damıtılır.
Scotch Viski, iki kere damıtılır. Ayrıca yapımında kullanılan tahıllar, damıtılmadan önce açık ateşte kurutulur ve ateşin dumanı tahıllara siner. Bu yüzden, scotch whisky'de bir yanık kokusu hissedilir.
Irish Viski, üç kere damıtılır. Tahılları da sac üzerine kurutulduğu için, ateşin dumanı sinmez ve scotch whisky'de olduğu gibi yanık kokusu hissedilmez.
Buzlu sek de içebilirsiniz, isterseniz kahveye bile karıştırabilirsiniz.
Viski arpadan üretilir. İskoç viskilerinin özelliği ise bu bölgede bulunan kaynak sularının inanılmaz saf ve lezzetli oluşundan gelir.. Unutulmamalıdır ki her alkollü içkide olduğu gibi viskide de alkol oranını düşürmek için kaynak suyu bulunur.
Türkiye’de harman viski sevenler arasında yayılmış olan “Açık renk viski daha hafif viskidir.” yanılgısına da değinmek gerekiyor. Bunun gerçekle hiçbir ilgisi yok çünkü tüm viskiler fıçılardan sarımtrak bir renkle çıkıyor. Piyasaya sürülmeden önce bu rengi biraz daha koyultmak isteyen çoğu firma bunu viskiye karamel katarak yapıyor. Rengin koyuluğu üreticinin ayarlayabildiği ve tadla ilgisi olmayan bir “makyaj” unsuru. Dünyaca ünlü malt viskiler arasında Ballantine’s Pure Malt ve Famous Grouse Vintage Malt yer alır. Lüks harmanlar arasında ise Ballantine’s Gold Seal, Johnnie Walker Black Label, Johnnie Walker Blue Label ve Chivas Regal Royal Salute gelir.
Amerika'da üretilen bourbon viskiler, içleri yakılmış beyaz meşe fıçılarda iki yıl bekletildikten sonra şişeleniyor. Kendine özgü vanilya kokusu ve tadını, bu içi yakılmış fıçılar veriyor Bourbon’a. Yine bundan dolayı Bourbon’ların rengi İskoç viskilerinden daha koyu ve kırmızımtrak oluyor. Bir viskiye Bourbon denilebilmesi için damıtıma giren biranın en az yüzde 51 oranında mısırdan yapılmış olması gerekiyor. Dünyaca ünlü Bourbon viskiler arasında Jim Beam ve Jim Beam Black yer alır.
Buzlu sek de içebilirsiniz, isterseniz kahveye bile karıştırabilirsiniz.
Viski arpadan üretilir. İskoç viskilerinin özelliği ise bu bölgede bulunan kaynak sularının inanılmaz saf ve lezzetli oluşundan gelir.. Unutulmamalıdır ki her alkollü içkide olduğu gibi viskide de alkol oranını düşürmek için kaynak suyu bulunur.
Türkiye’de harman viski sevenler arasında yayılmış olan “Açık renk viski daha hafif viskidir.” yanılgısına da değinmek gerekiyor. Bunun gerçekle hiçbir ilgisi yok çünkü tüm viskiler fıçılardan sarımtrak bir renkle çıkıyor. Piyasaya sürülmeden önce bu rengi biraz daha koyultmak isteyen çoğu firma bunu viskiye karamel katarak yapıyor. Rengin koyuluğu üreticinin ayarlayabildiği ve tadla ilgisi olmayan bir “makyaj” unsuru. Dünyaca ünlü malt viskiler arasında Ballantine’s Pure Malt ve Famous Grouse Vintage Malt yer alır. Lüks harmanlar arasında ise Ballantine’s Gold Seal, Johnnie Walker Black Label, Johnnie Walker Blue Label ve Chivas Regal Royal Salute gelir.
Amerika'da üretilen bourbon viskiler, içleri yakılmış beyaz meşe fıçılarda iki yıl bekletildikten sonra şişeleniyor. Kendine özgü vanilya kokusu ve tadını, bu içi yakılmış fıçılar veriyor Bourbon’a. Yine bundan dolayı Bourbon’ların rengi İskoç viskilerinden daha koyu ve kırmızımtrak oluyor. Bir viskiye Bourbon denilebilmesi için damıtıma giren biranın en az yüzde 51 oranında mısırdan yapılmış olması gerekiyor. Dünyaca ünlü Bourbon viskiler arasında Jim Beam ve Jim Beam Black yer alır.
VOTKA
Votkanın ham maddesi çavdar, buğday ve benzeri tahıl ile patatestir. Bunlar pişirilir ve malt ile mayşelenerek şekerlendirilir. Süzüldükten sonra %40-57 alkol derecesine düşürülür. İki kez rektefiye edilmiş aktif kömürden süzülmüş ve içilebilecek düzeye dek sulandırılmış saf alkoldür.
1990 yılında üretimi durdurulan Sovyet votkasının alkol oranı %92 idi. İşlem sırasında tam 5 kez damıtılır bu nedenle içimi çok zordur. Sovyet votkası şimdiye dek üretilen en sert votkadır. Günümüzde Sovyet votkası üretilmemektedir. Ünlü bilim insanı Dimitri Mendeleyev'in alkol ve suyun çözünürlüğü üzerine yazdığı doktora tezinde belirttiği üzere votkanın alkol derecesi 40 olmalıdır. Mendeleyev'in bu tezi üzerine çoğu yerde votka için %40 alkol derecesi standart olarak kabul edilmiştir. Smirnoff (3 kez damıtılır), Finlandia(2 kez damıtılır), Stolichnaya(3 kez damıtılır) üretilmekte olan en sert votkalardır.
TEKİLA
Aztekler 2000 yıl önce avage bitkisinin özsuyundan (kaktüsten) ürettikleri içkiye "Octilli Poliqhui" adını vermiş ve kutsal kabul ettikleri bu içkiyi Büyük Maya Tanrısı Olmeca'ya adamışlardır. Günümüzde Olmeca isimli tekila da vardır. Meksika içkisidir ve ismini "Tequila" kasabasından alır.
Ucuz tekilalar %100 agave'dan yapılmaz, "gold" tekilalar karamel rengi ve aroması ile yapılır. Fakat bu uygun şekilde yıllandırılmış gold tekila tadını asla tam olarak veremez.
İyi bir tekila her yudumunda karmaşık ve ilginç bir tat verir tıpkı iyi bir scotch gibi. Fakat iyi tekilanın maliyetide tadı kadar dolgundur. Tuz ve limon ile birlikte içilmesi önerilir, genellikle biraz tuz yalandıktan sonra tekila içilir, sonra da limonun suyu emilir.
Tekila aslında ‘shot’ adı verilen küçük bardaklarda tek bir içimde tüketilirken daha büyük bardaklarda sunulduığu da oluyor. Meksikalılar Tekila bardaklarına İspanyolcada ‘küçük at, midilli’ anlamına gelen ‘Caballito’ diyor ve büyükçe bir bardakta servis yapıldığında sinirleniyorlar.
Kurtlu tekila dünyada en değerli ve en makbul olanlarından. Kurtçuk dediğimiz alsında güve gibi bir larva. ‘Gusano Rojo’ (Hypopta Agavis) adı verilen bu hayvancık sözünü ettiğimiz Agave ya da Tekila Sabırotu üzerinde yaşıyor. Tekila içindeki kurtçuğun cinsel gücü arttırdığı söyleniyor ve bilerek konuluyor. Üstelik içkiyi yüksek oranda fermante ettiğinden kişiyi sarhoş etme etkisi de daha yüksek oluyor.
Tekila aslında ‘shot’ adı verilen küçük bardaklarda tek bir içimde tüketilirken daha büyük bardaklarda sunulduığu da oluyor. Meksikalılar Tekila bardaklarına İspanyolcada ‘küçük at, midilli’ anlamına gelen ‘Caballito’ diyor ve büyükçe bir bardakta servis yapıldığında sinirleniyorlar.
Kurtlu tekila dünyada en değerli ve en makbul olanlarından. Kurtçuk dediğimiz alsında güve gibi bir larva. ‘Gusano Rojo’ (Hypopta Agavis) adı verilen bu hayvancık sözünü ettiğimiz Agave ya da Tekila Sabırotu üzerinde yaşıyor. Tekila içindeki kurtçuğun cinsel gücü arttırdığı söyleniyor ve bilerek konuluyor. Üstelik içkiyi yüksek oranda fermante ettiğinden kişiyi sarhoş etme etkisi de daha yüksek oluyor.
KONYAK
Brendi tarzı alkollü içki. Konyak adı Charante bağlı Cognac belediyesinden gelir.
Bardak ısıtılarak içilir böylelikle içindeki alkol ve aromalar daha sert algılanır. Genç konyaklar viski bardağında, daha olgun olanlar balon bardakta içilir.
Konyak şömine başında kışın içilir. Erkek içkisidir ve zengin içkisidir. Yemekten önce içilmesi gerekir. İdeal sıcaklığı aslında oda sıcaklığıdır.
40-50 yıl fıçılarda saklanılarak sunulan konyaklar vardır. Viskiye en iyi ve en şık alternatiftir.
LİKÖR
Likör aromatik tatlandırıcılarla tatlandırılmış, şekerli, meyve ya da türlü bitkilerden veya bunların Brandy, cin, rom, votka , viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır.
Bailey's, Benedictine gibi pek çoğu, eskiden manastırlarda tıbbi amaçlarla yapılan ve reçeteleri çok gizli tutulan karışımlardır.
Şeker oranı en yüksek içkilerdir. bu nedenle ne kadar içildiği anlaşılmadan sarhoş etme ihtimali yüksektir. Karışımların özleri birbirine geçtikten sonra filtre edilirsüzülür ve su ile alkolü inceltilir.Yaş meyvelerin kabuklarından veya çeşitli baharatlar ile yapılan likörler de ise yapılan işlem aynıdır.
Likör aromatik tatlandırıcılarla tatlandırılmış, şekerli, meyve ya da türlü bitkilerden veya bunların Brandy, cin, rom, votka , viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır.
Bailey's, Benedictine gibi pek çoğu, eskiden manastırlarda tıbbi amaçlarla yapılan ve reçeteleri çok gizli tutulan karışımlardır.
Şeker oranı en yüksek içkilerdir. bu nedenle ne kadar içildiği anlaşılmadan sarhoş etme ihtimali yüksektir. Karışımların özleri birbirine geçtikten sonra filtre edilirsüzülür ve su ile alkolü inceltilir.Yaş meyvelerin kabuklarından veya çeşitli baharatlar ile yapılan likörler de ise yapılan işlem aynıdır.
Altı tür Martini vardır:
- Martini Bianco
- Martini Rosso
- Martini Rosato
- Martini Extra Dry
- Martini D'oro
- Martini Fiero
Martini, kaliteli bir vermut çeşididir..İlk kez 1847'de İtalya Torino'da üretildi. Beyaz şaraba şeker, alkol, su, karamel, baharat ve kokulu bitkilerin eklenmesiyle hazırlanır. Martininin alkol oranı %15 ile %20 arasında değişir.
Sunumu en şık olan içkilerdendir.
CİN
Cin, ilk olarak 1600'lü yılların ortalarında :Hollanda'da Dr. Franciscus de la Boe tarafından üretilen cin adını ana aroması olan Flemenkçe "genever (ardıç)" kelimesinden türetilen ardıç meyvesinden almıştır. Tahıldan üretilir.
Beefeater- Londra’da yapılan sek cin; dünyadaki üçüncü popüler cindir.Londra’da suyla yapılan tek cindir.İngiltere 94 ⁰
Bombay – Londra’da yapılan sek cin.İngiltere 80⁰ , Sapphire 94⁰
Booth’s – High&Dry, İngiltere 80⁰;House of Lords sarımtırak rengi fıçıdan gelir.İngilter 86⁰
Fleischmann’s – sek cin Amerika Brileşik Devletleri 80⁰
Gilbey’s – Londra’da yapılan sek cin,dünyadaki ikinci popüler cin senede elli milyon şişeden fazla satılıyor İngiltere 76⁰
Gordon’s – Londra’da yapılan sek cin dünyadaki en popüler cindir.en az yüz ülkede senede yüz milyon şişenin üzerinde bir satışı var.İngiltere 86⁰
Tanqueray – Londra’da yapılan sek cindir.İngiltere 66⁰
ŞARAP
Hıristiyanlıkta Kudas Ayininde hiçbir katkı maddesi eklenmeden kullanılır. Kırmızı rengi dolayısıyla sevgilinin dudağı, âşığın kanlı göz yaşıdır. Kadehi andıran biçimiyle lale, kırmızı rengiyle gül de şaraptır. ve tekkelerde saki adındaki şarap dağıtıcı aslında tanrının bereketini dağıtır.
Şarap yapmak için önce üzümler bağlarından toplanır, ardından ezilir sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür. Maya aynı zamanda havada buharlaşan karbondioksiti üretir. Mayanın işlemi tamamlandığında üzüm suyu şaraba dönüşür. Üzüm şarabı kırmızı , beyaz veya rose olur. Bunun yanı sıra köpüklü şaraplarda mevcuttur. Ayrıca, şaraplar içindeki şeker miktarına göre de sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırmaya göre; sek, dömi-sek, yarı-tatlı ve tatlı olmak üzere dört ana grup vardır. Üzümden imal edilmeyen şaraplara meyve şarabı adı verilir.
Tüm sıcak ve kırmızı etler ve peynir çeşitleri ile kırmız şarap içilirken, soğuk beyaz etler ve balıklarla beyaz şarap içilmesi tercih edilir.
Şarap yapmak için önce üzümler bağlarından toplanır, ardından ezilir sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür. Maya aynı zamanda havada buharlaşan karbondioksiti üretir. Mayanın işlemi tamamlandığında üzüm suyu şaraba dönüşür. Üzüm şarabı kırmızı , beyaz veya rose olur. Bunun yanı sıra köpüklü şaraplarda mevcuttur. Ayrıca, şaraplar içindeki şeker miktarına göre de sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırmaya göre; sek, dömi-sek, yarı-tatlı ve tatlı olmak üzere dört ana grup vardır. Üzümden imal edilmeyen şaraplara meyve şarabı adı verilir.
Tüm sıcak ve kırmızı etler ve peynir çeşitleri ile kırmız şarap içilirken, soğuk beyaz etler ve balıklarla beyaz şarap içilmesi tercih edilir.
BİRA
Bira'nın hikayesi şöyle başlar ;
Yaklaşık 380 yıl önce, Münih'in doğusundaki küçük bir köy olan Au'da yer alan Neudeck Manastırı'nda yaşayan Paulaner keşişleri 46 gün sürecek bir oruca hazırlanır. Bu oruç süresince katı yiyecek tüketmeleri yasak olan keşişlerin sıvı almasını engelleyen bir kısıt yoktur. 46 gün boyunca 7/24 olarak devam eden bu oruçla başa çıkmak için keşişlerin geliştirdiği bir yol vardı: "Madem katı yiyecek tüketemiyoruz, biz de sıvı olarak tüketelim." Nasıl mı? Öyle bir bira yapalım ki, duyanlar, içenler buna "sıvı ekmek" desin.
Bira; tahıl, özellikle de arpa maltının mayalandırılması yöntemiyle üretilir, su ve genellikle şerbetçiotu içerir.
Bira en çok tüketilen alkollü içki ve su ile çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecektir.
Uluslararası bir içecek olan biranın yapımı, ülkeden ülkeye değişiklikler göstermektedir. Belçik'da , tıpkı Fransız peynirlerinde olduğu gibi, bir yılın günleri kadar çok bira çeşidi sayılabilir,İngiltere'nin 'nin "a-le"leri, İrlanda'nın "stout"ları, Danimarka'nın "pilsner"leri, Almanya'nın "lager"ları ünlüdür. Ve tabii ki tüm Avrupa'da Çek Cumhuriyeti'nın Pilsen şehrinden adını alan, genelde tüm sarı biralara adını veren "pils"ler revaçtadır.
Pilsen: Kolay içimli , açık renkli, şerbetçiotundan gelen aromatik ve acılık tat karakteri dengelenmiş, alkol derecesi %4,8-5,1 arasında değişen bir bira tipidir.
Lager: Lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık renkli, Pilsen'e göre daha düşük acılık karakterine sahip ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir.
Koyu renkli bira: Koyu renkli malt ve isteğe göre belirli oranda kavrulmuş malttan da üretilen, %4,8-5,0 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.
Festival birası: Almanya'da özellikle Ekim ayında düzenlenen Bira Festivali için özel olarak üretilen yüksek alkollü mevsimsel bir bira tipidir.
Backbier: Yüksek doygunluk hissi veren, %6-7 alkol derecesine sahip, özellikle Almanya'da Mayıs, sonbahar ve yılbaşı dönemlerinde üretilen mevsimsel bir bira tipidir.
Alkolsüz bira: Doğal yoldan oluşan alkolün belirli prosesler sonucu içinden uzaklaştırıldığı, normal biralara göre daha düşük kalorili bir bira çeşididir.
Pilsen: Kolay içimli , açık renkli, şerbetçiotundan gelen aromatik ve acılık tat karakteri dengelenmiş, alkol derecesi %4,8-5,1 arasında değişen bir bira tipidir.
Lager: Lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık renkli, Pilsen'e göre daha düşük acılık karakterine sahip ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir.
Koyu renkli bira: Koyu renkli malt ve isteğe göre belirli oranda kavrulmuş malttan da üretilen, %4,8-5,0 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.
Festival birası: Almanya'da özellikle Ekim ayında düzenlenen Bira Festivali için özel olarak üretilen yüksek alkollü mevsimsel bir bira tipidir.
Backbier: Yüksek doygunluk hissi veren, %6-7 alkol derecesine sahip, özellikle Almanya'da Mayıs, sonbahar ve yılbaşı dönemlerinde üretilen mevsimsel bir bira tipidir.
Alkolsüz bira: Doğal yoldan oluşan alkolün belirli prosesler sonucu içinden uzaklaştırıldığı, normal biralara göre daha düşük kalorili bir bira çeşididir.
RAKI Rakı sözcüğü bir görüşe göre Razaki cinsi üzümden, başka bir görüşe göre ise, Doğu Akdeniz’de hurma kökünden elde edilen “arak”tan gelmektedir. Bir yoruma göre, rakının adı iri, uzun taneli ve kalın kabuklu Razaki üzümüne dayandırılmaktadır. Bu ihtimale göre Razaki üzümünden yapılmış olan anasonlu içkiye rakı denmiş.
Rakı 19. yüzyılda gayrimüslim topluluğun severek içtiği ve Müslümanların işletme sahibi olması yasak olmasına karşın gayrimüslim milletin çalıştırdığı taverna ve meyhanelerde içilen bir içki idi. Ouzo şişelerin arkasındaki tarihçede 19. yüzyılda İstanbul’da bulunup içildiğine dair kayıtları bulunmaktadır. Keza bugün tüm dünyada satışı Turkish Raki (Türk Rakısı) olarak yapılmaktadır. Bugün rakı üretiminde Türkiye ilk sıradadır. Almanya, Amerika ve Çin başta olmak üzere onlarca ülkeye ihraç edilmektedir.Rakının bu kadar uzun bir zamandır Türk topraklarında olması, tabiatıyla rakının bir kültür haline gelmesini sağlamıştır.
Rakı 19. yüzyılda gayrimüslim topluluğun severek içtiği ve Müslümanların işletme sahibi olması yasak olmasına karşın gayrimüslim milletin çalıştırdığı taverna ve meyhanelerde içilen bir içki idi. Ouzo şişelerin arkasındaki tarihçede 19. yüzyılda İstanbul’da bulunup içildiğine dair kayıtları bulunmaktadır. Keza bugün tüm dünyada satışı Turkish Raki (Türk Rakısı) olarak yapılmaktadır. Bugün rakı üretiminde Türkiye ilk sıradadır. Almanya, Amerika ve Çin başta olmak üzere onlarca ülkeye ihraç edilmektedir.Rakının bu kadar uzun bir zamandır Türk topraklarında olması, tabiatıyla rakının bir kültür haline gelmesini sağlamıştır.
Bira, Cin, İçki Çeşitleri, İçkilerin Özellikleri, Konyak, Likör, Martini, Rakı, Şarap, tekila, Viski, Votka
0 yorum:
Yorum Gönder